Building a Better Web
June 11–12, 2018: Training
June 12–14, 2018: Tutorials & Conference
San Jose, CA
 
210 A/E
Add Learn React by Building a Game to your personal schedule
9:00am Learn React by Building a Game Samer Buna (jsComplete)
Add Testable React to your personal schedule
1:30pm Testable React Pete Hodgson (Independent)
210 B/F
Add Creating Products Users Love with Collaboration to your personal schedule
9:00am Creating Products Users Love with Collaboration Rachel Krause (Concurrency, Inc.)
Add VueJS 101 to your personal schedule
1:30pm VueJS 101 Benjamin Hong (Politico)
210 C/G
Add Practical hands-on accessibility testing to your personal schedule
9:00am Practical hands-on accessibility testing Nicolas Steenhout (Part of a Whole)
Add Creating Modern Page Layouts with CSS Grid to your personal schedule
1:30pm Creating Modern Page Layouts with CSS Grid Jen Kramer (Harvard University Extension School)
210 D/H
Add Making Your Mobile Web App Talk to your personal schedule
9:00am Making Your Mobile Web App Talk Scott Davis (ThoughtWorks)
Add Reactive programming for frontend developers to your personal schedule
1:30pm Reactive programming for frontend developers Luca Mezzalira (DAZN)
San Jose Ballroom 1-3 (Marriott)
Add Building Web Apps with Elm to your personal schedule
9:00am Building Web Apps with Elm Jeremy Fairbank (Test Double)
Add Web Performance API Deep Dive Workshop to your personal schedule
1:30pm Web Performance API Deep Dive Workshop Dan Shappir (Wix)
5:00pm
8:00am Morning Coffee | Room: Foyer
10:30am Break | Room: LL Prefunction Space
3:00pm Afternoon Break | Room: LL Prefunction Space
12:30pm Lunch | Room: The Hub
Add Fluent Dine-Around to your personal schedule
7:00pm Fluent Dine-Around | Room: Various locations
9:00am-12:30pm (3h 30m) Web Foundations: CSS, HTML, JS, Node
Learn React by Building a Game
Samer Buna (jsComplete)
Learn all the fundamental and advanced concepts of React.js by building a fun simple in-browser game
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Web Foundations: CSS, HTML, JS, Node Hands-on
Testable React
Pete Hodgson (Independent)
Join expert Pete Hodgson to get started with React on the right foot. By learning the fundamentals while focusing on two big ideas - testability and stateless components - you'll not just learn React, you'll learn how to build industrial-grade React apps. You’ll leave with hands-on experience with the major moving parts of React along with tools and techniques for testing your React code.
9:00am-12:30pm (3h 30m) Performance and UX Hands-on, Technical
Creating Products Users Love with Collaboration
Rachel Krause (Concurrency, Inc.)
To create a successful product, you need a solid understanding of your users. We’ll walk through the process from establishing users to creating a design that can be taken right into development without the need for high-fidelity mockups or detailed documentation. The key to success? Collaboration.
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Frameworks and Libraries Hands-on, High-level
VueJS 101
Benjamin Hong (Politico)
When it comes to learning about a new framework, there's no better way than building things from scratch! Join me in this hands on workshop where we will start from a barebone HTML5 template so you can see how everything works from the ground up. By the end of the workshop, you will have built three applications to make sure you get plenty of hands on practice with Vue.js!
9:00am-12:30pm (3h 30m) Accessibility Hands-on, Technical
Practical hands-on accessibility testing
Nicolas Steenhout (Part of a Whole)
Don't be daunted by web accessibility testing. In this workshop, you will learn an accessibility testing workflow that can be integrated in your day-to-day coding or testing workflows. We'll review automated vs manual testing. And we'll use a variety of testing tools on real life sites, as well as various code snippets. This is a hands-on workshop!
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Web Foundations: CSS, HTML, JS, Node Hands-on
Creating Modern Page Layouts with CSS Grid
Jen Kramer (Harvard University Extension School)
CSS Grid is the brand-new spec available in the latest browsers. We'll look at Grid's basic syntax, working on a layout of a Mondrian painting as an example, which we'll create with Grid. Next, we'll move on to some of the alternative Grid syntaxes, and we'll explore nested and offset grid layouts. Finally, we'll combine Flexbox and Grid for the best solution to a web page layout problem.
9:00am-12:30pm (3h 30m) Future JS and Functional Hands-on, Technical
Making Your Mobile Web App Talk
Scott Davis (ThoughtWorks)
Your web browser doesn't have a cute name like Alexa, Siri, or Cortana, but it can be just as talkative. Your smartphone, with a built-in speaker and microphone, is a perfect device for building a browser-based Conversational UI.
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Frameworks and Libraries Hands-on, Technical
Reactive programming for frontend developers
Luca Mezzalira (DAZN)
In this workshop, we are going to introduce what is Reactive Programming and how to use in our projects covering 2 different frameworks: Vue.js and MobX In fact, we will start with a basic example that will be extended during the workshop adding new functionalities and analysing step by step how the reactive approach helps in our frontend projects
9:00am-12:30pm (3h 30m) Future JS and Functional Hands-on, Technical
Building Web Apps with Elm
Jeremy Fairbank (Test Double)
No runtime exceptions, no "undefined is not a function", no JavaScript fatigue. Elm is a functional programming language for building resilient front-end applications. Get hands-on experience with Elm and quickly learn how to build fast and safe applications with Elm's framework, the Elm Architecture.
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Web services and APIs Hands-on, Technical
Web Performance API Deep Dive Workshop
Dan Shappir (Wix)
Performance is currently at the forefront of many, if not most, web development projects. Fortunately, modern browsers provide a wealth of performance related information and services, which can be used to optimize page load speed and responsiveness. A primary source of such information is the aptly named Web Performance API.
5:00pm-7:00pm (2h)
Plenary
8:00am-9:00am (1h)
Break: Morning Coffee
10:30am-11:00am (30m)
Break
3:00pm-3:30pm (30m)
Break: Afternoon Break
12:30pm-1:30pm (1h)
Break: Lunch
7:00pm-9:00pm (2h)
Fluent Dine-Around
Looking for dinner plans Tuesday night? Sign up to join a group of fellow attendees for the Fluent Dine-Around.