Engineering the Future of Software
Feb 25–26, 2018: Training
Feb 26–28, 2018: Tutorials & Conference
New York, NY
 
Mercury Ballroom
9:00am Improving the quality of multiple applications in an application portfolio Jochem Schulenklopper (Xebia), Gero Vermaas (Xebia)
1:30pm Designing a resource model for a public API Tom Hofte (Xebia), Marco van der Linden (Xebia)
Sutton North
9:00am Continuous delivery in an ephemeral world John Chapin (Symphonia)
Regent
9:00am Learning RESTful microservices from the ground up Mike Amundsen (Amundsen.com, Inc.)
1:30pm Building streaming applications with Kafka Dean Wampler (Lightbend), Boris Lublinsky (Lightbend)
Beekman Parlor
9:00am How to address security as collective systems James Stewart (jystewart.net)
1:30pm Reality is overrated: API simulation for microservice testing Daniel Bryant (Datawire), Andrew Morgan (Independent)
5:00pm
7:30pm Software Architecture Dine-Around | Room: Various Locations
12:30pm Lunch | Room: Americas Hall 1
8:00am Morning Coffee | Room: Sutton Foyer
10:30am Morning Break | Room: Sutton Foyer
3:00pm Afternoon Break | Room: Sutton Foyer
9:00am-12:30pm (3h 30m) Application architecture, Enterprise architecture, Leadership skills Best Practice, Hands-on
Improving the quality of multiple applications in an application portfolio
Jochem Schulenklopper (Xebia), Gero Vermaas (Xebia)
Jochem Schulenklopper and Gero Vermaas offer an overview of TIME, a well-known model for application portfolio management by Gartner, and cover some improvements to the model, including a process for determining business value of applications, a innovative method of measuring IT quality (from an architect's perspective), and tactics for improving the applications in an organization's IT landscape.
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Business solutions, Microservices Case Study, Hands-on
Designing a resource model for a public API
Tom Hofte (Xebia), Marco van der Linden (Xebia)
A public API is a new type of service that extends the business model beyond traditional boundaries. Tom Hofte and Marco van der Linden walk you through designing a resource model for a public API. You'll then work in teams to design an API for a fictional case study.
9:00am-12:30pm (3h 30m) Cloud native Best Practice
Continuous delivery in an ephemeral world
John Chapin (Symphonia)
With systems like Travis CI, Circle CI, and CodeBuild, we're never more than a few lines of YAML away from a complete continuous delivery pipeline. However, ephemeral build systems constantly recreate the world from scratch, increasing build time and lengthening the CD feedback loop. John Chapin addresses those challenges and shares a reference pipeline using AWS CodePipeline and CodeBuild.
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Leadership skills Hands-on
Shaping and communicating architectural decisions
Seth Dobbs (Bounteous)
Communication is a critical skill for architects and tech leads, but it involves much more than simply documenting and diagramming. Seth Dobbs explores the illusion of communication and shares a process for effectively communicating your solutions to different stakeholders.
9:00am-12:30pm (3h 30m) Application architecture, Distributed systems, Enterprise architecture, Microservices Best Practice, Overview
Learning RESTful microservices from the ground up
Mike Amundsen (Amundsen.com, Inc.)
A RESTful approach to microservices offers a number of benefits. Mike Amundsen walks you through building adaptable microservices that take advantage of the features of REST, including statelessness, self-description, and using hypermedia to discover and modify application state.
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Application architecture Case Study, Hands-on
Building streaming applications with Kafka
Dean Wampler (Lightbend), Boris Lublinsky (Lightbend)
Dean Wampler and Boris Lublinsky walk you through building several streaming microservices applications based on Kafka using Akka Streams and Kafka Streams for data processing. You'll explore the strengths and weaknesses of each tool, helping you choose the best tools for your needs, and contrast them with Spark Streaming and Flink, so you can determine when to choose them instead.
9:00am-12:30pm (3h 30m) Application architecture, Enterprise architecture, Leadership skills, Security Hands-on
How to address security as collective systems
James Stewart (jystewart.net)
Architects are often the ones making the decisions about how to build in the right security for systems while making systems usable and delivering them on time. James Stewart shares techniques for considering security of whole systems and explores ways of bringing together cross-disciplinary teams to collectively own secure designs.
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Microservices Best Practice, Hands-on
Reality is overrated: API simulation for microservice testing
Daniel Bryant (Datawire), Andrew Morgan (Independent)
Testing microservices is challenging. Dividing a system into components naturally creates interservice dependencies, and each service has its own performance and fault-tolerance characteristics that need to be validated during development and the QA process. Daniel Bryant and Andrew Morgan share the theory, techniques, and practices needed to overcome this challenge.
5:00pm-7:30pm (2h 30m)
Plenary
7:30pm-9:00pm (1h 30m)
Software Architecture Dine-Around
Looking for dinner plans Monday night? Sign up to join a group of fellow attendees for the Software Architecture Dine-Around. This event is not sponsored, so you are responsible for paying your portion of the bill on your own.
12:30pm-1:30pm (1h)
Break: Lunch
8:00am-9:00am (1h)
Break: Morning Coffee
10:30am-11:00am (30m)
Break: Morning Break
3:00pm-3:30pm (30m)
Break: Afternoon Break