Skip to main content

Velocity New York 2014 Schedule

Below are the confirmed and scheduled talks at Velocity New York 2014. Note: The schedule is subject to change.

Customize Your Own Schedule

Create your own conference schedule using the personal scheduler function. Mark the Tutorials, Sessions, Keynotes, and Events you want to attend by clicking on the calendar icon [calendar icon] next to each listing. Then click on personal schedule below and get your own customized schedule generated.

Beekman
Add Deploying and Using WebPagetest Private Instances to your personal schedule
11:00am Deploying and Using WebPagetest Private Instances Patrick Meenan (Google)
Add RUM: Getting Beyond Page Level Metrics to your personal schedule
1:30pm RUM: Getting Beyond Page Level Metrics Buddy Brewer (SOASTA), Philip Tellis (SOASTA)
Add W3C Web Performance APIs in Practice to your personal schedule
3:30pm W3C Web Performance APIs in Practice Alois Reitbauer (Dynatrace)
Regent
Add PostMortem Facilitation: Theory and Practice of "New View" Debriefings to your personal schedule
9:00am PostMortem Facilitation: Theory and Practice of "New View" Debriefings John Allspaw (Adaptive Capacity Labs)
Add Finding Signal in the Monitoring Noise with Flapjack to your personal schedule
1:30pm Finding Signal in the Monitoring Noise with Flapjack Lindsay Holmwood (Australian Government Digital Transformation Office), Jesse Reynolds (Bulletproof Networks)
Nassau
Add Extreme Web Performance for Mobile Devices to your personal schedule
9:00am Extreme Web Performance for Mobile Devices Maximiliano Firtman (ITMaster Professional Training)
Add Building a Device Lab to your personal schedule
1:30pm Building a Device Lab Lara Hogan (Kickstarter), Destiny Montague (Etsy)
Add Time Management for Busy Devs and Ops to your personal schedule
3:30pm Time Management for Busy Devs and Ops Tom Limoncelli (StackOverflow.com)
Murray Hill East
Add HP Helion OpenStack Technical Overview to your personal schedule
1:30pm HP Helion OpenStack Technical Overview Hari Kannan (HP Helion OpenStack R&D)
Add Ignite Velocity (Sponsored by HP) to your personal schedule
6:30pm - 8:30pm Event
Room: Beekman/North/Center
Ignite Velocity (Sponsored by HP)
5:00pm Dinner
Room: On Your Own
8:00am Coffee
Room: Sutton Foyer
10:30am Morning Break
Room: Americas Hall
12:30pm Lunch
Room: Americas Hall
3:00pm Afternoon Break
Room: Americas Hall
Add Women's Communities Meetup to your personal schedule
6:00pm Event
Room: Madison
Women's Communities Meetup
9:00am-10:30am (1h 30m) Performance
Everything You Wanted to Know About Web Performance (But Were Afraid to Ask)
Tammy Everts (SpeedCurve)
This tutorial covers a broad set of performance fundamentals — from user expectations to business metrics to optimization best practices — to help you hit the ground running for the next three days.
11:00am-12:30pm (1h 30m) Performance
Deploying and Using WebPagetest Private Instances
Patrick Meenan (Google)
Did you know you can deploy your own WebPagetest instances for your own testing needs? We will walk through the process of deploying a private instance using dedicated hardware, cloud resources and mobile devices, and demonstrate some of the exciting uses once you have your own instance to use/abuse.
1:30pm-3:00pm (1h 30m) Performance
RUM: Getting Beyond Page Level Metrics
Buddy Brewer (SOASTA) et al
RUM isn't just for page level metrics anymore. In this talk we will share how to time the most important components on your page and keep track of third party performance.
3:30pm-5:00pm (1h 30m) Performance
W3C Web Performance APIs in Practice
Alois Reitbauer (Dynatrace)
The W3C Web Performance group has developed a set of specifications to make performance measurement easier and also allow to build better performance-aware applications. This session provides detailed insight into the specifications and gives hands-on insight into how to use them to build better and faster web applications.
9:00am-10:30am (1h 30m) Operations
PostMortem Facilitation: Theory and Practice of "New View" Debriefings
John Allspaw (Adaptive Capacity Labs)
This 3-hour tutorial will cover the theory and fundamentals of "The New View*" on complex systems failure and human error, as well as techniques for facilitating an adverse event debriefing. We will use case studies of known events and a good deal of interactive attendee participation to explore postmortem debriefing techniques and pitfalls.
11:00am-12:30pm (1h 30m) Operations
PART 2 - PostMortem Facilitation: Theory and Practice of "New View" Debriefings
John Allspaw (Adaptive Capacity Labs)
A continuation of the 9:00 am session.
1:30pm-3:00pm (1h 30m) Operations
Finding Signal in the Monitoring Noise with Flapjack
Lindsay Holmwood (Australian Government Digital Transformation Office) et al
Enter Flapjack: a monitoring alert routing system. Flapjack sits at the end of your monitoring pipeline and works out who it should send alerts to. Sounds pretty simple? Flapjack tries to make it so. There are still really hard problems to solve when working out who to notify about a detected failure, and what to do when lots of things fail simultaneously.
3:30pm-5:00pm (1h 30m) Operations
Scalable Infrastructure with Apache Mesos, Marathon, and Docker
Tobi Knaup (Mesosphere)
Devops everywhere spend countless hours building custom scale-out architectures for web apps. Marathon is a new framework built on Apache Mesos that simplifies and automates operations, and provides a simple self-serve interface for developers to launch their apps or Docker containers on a shared cluster in a scalable and fault-tolerant way.
9:00am-10:30am (1h 30m) Mobile
Extreme Web Performance for Mobile Devices
Maximiliano Firtman (ITMaster Professional Training)
The mobile web space moves really fast and every year the whole ecosystem changes. But one thing remains unchanged: the need for extreme performance. If you have a mobile site, a responsive web, or you are about to create one, this tutorial will give you the techniques to measure and improve the performance after understanding the mobile web world today and testing on your own mobile device.
11:00am-12:30pm (1h 30m) Mobile
Responsive & Fast: Iterating Live on Modern RWD Sites
Colin Bendell (Akamai)
This workshop will show how we can take a Responsive site and by making key changes improve the performance for different screens resolutions, network conditions, and devices. We will take a “naïve” RWD site, transform it, and make it fast using commonly available tools and techniques before your very eyes.
1:30pm-3:00pm (1h 30m) Mobile
Building a Device Lab
Lara Hogan (Kickstarter) et al
Learn how to build a device lab as a product for your coworkers to test their work on a spectrum of operating systems and versions. We’ll cover how to choose devices, organization and cabling, power supply troubleshooting, and tips for getting your users to use the lab considerately.
3:30pm-5:00pm (1h 30m) Culture & Organizational Change
Time Management for Busy Devs and Ops
Tom Limoncelli (StackOverflow.com)
Devs and Ops engineers have a time management problem. There are too many projects, interruptions, and distractions. We forget stuff. Tom will present techniques for zapping interruptions so you have more time for projects, prioritization techniques so the projects you do work on have the most impact, plus the easiest, most effective way to juggle all your tasks without dropping any.
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Sponsored
HP Helion OpenStack Technical Overview
Hari Kannan (HP Helion OpenStack R&D)
Come join Hari Kannan, Senior Manager, HP Helion OpenStack R&D, as he presents a technical workshop on HP Helion OpenStack – covering an overview of the Helion product portfolio, followed by in-depth technical walkthroughs and demonstrations of the freely available HP Helion OpenStack Community Edition distribution. *This event is open to both 2 & 3 day conference pass holders.
6:30pm-8:30pm (2h) Event
Ignite Velocity (Sponsored by HP)
If you had five minutes on stage what would you say? Would you talk about your latest passion? Describe the trip of a lifetime? Teach a hack? We’ll find out at in this high-energy, fast-paced, technology show-and-tell.
5:00pm-6:00pm (1h)
Break: Dinner
8:00am-9:00am (1h)
Break: Coffee
10:30am-11:00am (30m)
Break: Morning Break
12:30pm-1:30pm (1h)
Break: Lunch
3:00pm-3:30pm (30m)
Break: Afternoon Break
6:00pm-7:00pm (1h) Event
Women's Communities Meetup
If you're a woman looking for like-minded communities to join, c'mon down to our meetup on Monday evening before Ignite Velocity. In addition to great networking, you’ll hear lightning talks from representatives of groups, companies, and projects that support diversity in the technology community.