Velocity Europe 2012 Schedule

Below are the confirmed and scheduled talks at Velocity Europe 2012 (schedule subject to change).

Customize Your Own Schedule

Create your own Velocity Europe schedule using the personal scheduler function. Mark the tutorials, sessions, keynotes, and events you want to attend by selecting the calendar icon [calendar icon] next to each listing. Then go to your personal schedule and get your own customized schedule generated.

Park Suite
Add PageSpeed Site Acceleration to your personal schedule
9:00 PageSpeed Site Acceleration Joshua Marantz (Google), Bryan McQuade (Google), Patrick Meenan (Google)
Add Step by Step Mobile Optimization to your personal schedule
11:00 Step by Step Mobile Optimization Guy Podjarny (Snyk)
Add A Web Perf Dashboard: Up & Running in 90 Minutes to your personal schedule
13:30 A Web Perf Dashboard: Up & Running in 90 Minutes Jeroen Tjepkema (MeasureWorks)
Add Hands-on Performance Deep Dive to your personal schedule
16:00 Hands-on Performance Deep Dive Steve Souders (SpeedCurve), Patrick Meenan (Google)
Add Ignite Strata + Velocity to your personal schedule
17:30 Ignite sponsored by HP
Room: King's Suite
Ignite Strata + Velocity
Westminster
Add Monitoring and Observability to your personal schedule
9:00 Monitoring and Observability Theo Schlossnagle (Circonus)
Add Beyond Desired-State Configuration Management to your personal schedule
13:30 Beyond Desired-State Configuration Management Mark Burgess (Cfengine)
Add Workflow Patterns and Anti-Patterns for Operations to your personal schedule
16:00 Workflow Patterns and Anti-Patterns for Operations Stephen Nelson-Smith (Atalanta Systems Ltd)
12:30 Lunch
Room: Windsor Suite
10:30 Break
Room: Mezzanine
15:00 Afternoon Break
Room: Mezzanine
9:00-10:30 (1h 30m) Web Performance
PageSpeed Site Acceleration
Joshua Marantz (Google), Bryan McQuade (Google), Patrick Meenan (Google)
During this session, we will analyze web sites suggested by the audience using PageSpeed Insights, the new PageSpeed Critical Path Explorer, and Chrome Developer Tools. We’ll find the bottlenecks and see how much faster we can make the sites using mod_pagespeed, PageSpeed Service, and the Google Analytics Site Speed report.
11:00-12:30 (1h 30m) Web Performance
Step by Step Mobile Optimization
Guy Podjarny (Snyk)
Mobile Optimization is complicated, and there's no single silver bullet. Many different bottlenecks take their toll along the way, and while some have a huge impact, others still add up. In this presentation, we'll take a website and optimize it step by step.
13:30-15:00 (1h 30m) Web Performance
A Web Perf Dashboard: Up & Running in 90 Minutes
Jeroen Tjepkema (MeasureWorks)
This workshop will provide the audience with a design framework for a Web Performance Dashboard, including a working demo. Various aspect of the dashboard will be covered, from data collection, tools for measuring performance data and how they can be combined in a single dashboard view, as well as building the dashboard itself.
16:00-17:30 (1h 30m) Web Performance
Hands-on Performance Deep Dive
Steve Souders (SpeedCurve), Patrick Meenan (Google)
Join Steve and Past as they show how to quickly identify the common bottlenecks in today's popular websites. This tutorial combines techniques for website performance analysis with a survey of the latest web performance tools. In addition to page load time the goal of progressive rendering is covered, as well as the role of automated performance optimization tools.
17:30-18:30 (1h)
Ignite Strata + Velocity
If you had five minutes on stage what would you say? What if you only got 20 slides and they rotated automatically after 15 seconds? We’ll find out again this year, following the last day of Strata in London and the first day of Velocity Europe — for one big, combined, rip-roaring Ignite event.
9:00-10:30 (1h 30m) Operations and Culture
Monitoring and Observability
Theo Schlossnagle (Circonus)
As demands for performance increase and the complexity of Internet application architectures grow, operations are abandoned in a perfect storm. The problems are ever harder to diagnose and the need to rapid remediation is more than ever. You need the right techniques and methodologies or you'll be ineffective or, worse, an obstacle. Learn them here.
11:00-12:30 (1h 30m) Operations and Culture
Escalating Scenarios: A Deep Dive Into Outage Pitfalls
John Allspaw (Etsy)
In this talk we'll dig in deep into outage events in order to understand the hurdles we face when we find ourselves in tough times. * Human behavior in disorienting situations * Team troubleshooting pitfalls and successes * Preparing for outage handling * "Situational awareness" and "crew resource management" applied to web operations * Coordination and decision-making under pressure
13:30-15:00 (1h 30m) Operations and Culture
Beyond Desired-State Configuration Management
Mark Burgess (Cfengine)
In the very different environment of the 1990s, the speaker introduced that concepts of desired-state management and convergent repair, which formed the basis for tools like CFEngine, Puppet and Chef. Today, the industry has evolved considerably, and Mark Burgess is not standing still. In this talk, he asks: what are the next steps for IT infrastructure tech?
16:00-17:30 (1h 30m) Operations and Culture
Workflow Patterns and Anti-Patterns for Operations
Stephen Nelson-Smith (Atalanta Systems Ltd)
How Operations approaches their work is just as important as the work itself. It can either be a haphazard and constantly interrupt-driven pile of tickets, or a sane method that suits your team. This talk will go over the concerns and considerations for prioritizing, coordinating, and tracking work to be done.
12:30-13:30 (1h)
Break: Lunch
10:30-11:00 (30m)
Break
15:00-16:00 (1h)
Break: Afternoon Break

Sponsors

Sponsorship Opportunities

For information on exhibition and sponsorship opportunities at the conference, contact Gloria Lombardo at glombardo@oreilly.com

Media Partner Opportunities

For media partnerships, contact mediapartners@ oreilly.com

Press and Media

For media-related inquiries, contact Maureen Jennings at maureen@oreilly.com

Contact Us

View a complete list of Velocity contacts