Strata + Hadoop World in Barcelona Schedule

Below are the confirmed and scheduled talks at Strata + Hadoop World in Barcelona 2014
(schedule subject to change).

Customize Your Own Schedule

Click the calendar icon [calendar icon] next to each listing you want to attend. Then go to your personal schedule to generate your customized schedule.

211
Add Spark Camp to your personal schedule
9:30 Spark Camp Paco Nathan (O'Reilly Media), Hossein Falaki (Databricks Inc.), Aaron Davidson (Databricks), Sameer Farooqui (Databricks), Alex Sicoe (Elsevier), Olivier Girardot (Lateral Thoughts)
122-123
Add Expert Data Science with R to your personal schedule
9:30 Expert Data Science with R Garrett Grolemund (RStudio)
Add Architectural Considerations for Hadoop Applications (Using Clickstream Analytics as an Example) to your personal schedule
14:00 Architectural Considerations for Hadoop Applications (Using Clickstream Analytics as an Example) Mark Grover (Cloudera), Gwen Shapira (Confluent), Ted Malaska (Blizzard Entertainment), Jonathan Seidman (Cloudera)
120-121
Add Communicating Data Clearly to your personal schedule
9:30 Communicating Data Clearly Naomi Robbins (NBR)
Add D3.js Tutorial - D3 For Everyone! to your personal schedule
14:00 D3.js Tutorial - D3 For Everyone! Sebastian Gutierrez (DashingD3js.com)
118-119
Add Ignite at Strata + Hadoop World to your personal schedule
17:30 Plenary
Room: 116
Ignite at Strata + Hadoop World
Add Data Science in The Gothic Quarter to your personal schedule
19:30 Plenary
Room: Ocana
Data Science in The Gothic Quarter
13:00 Lunch
Room: 114, 115, 116
19:00 Break
Room: On Your Own
8:30 Coffee Break
Room: P1 Foyer
9:30-17:30 (8h) Hadoop & Beyond
Spark Camp
Paco Nathan (O'Reilly Media), Hossein Falaki (Databricks Inc.), Aaron Davidson (Databricks), Sameer Farooqui (Databricks), Alex Sicoe (Elsevier), Olivier Girardot (Lateral Thoughts)
Spark Camp: An Introduction to Apache Spark with Hands-on Tutorials.
9:30-13:00 (3h 30m) Data Science
Expert Data Science with R
Garrett Grolemund (RStudio)
This tutorial will teach you how to streamline your code and your thinking when doing data science. Analysts often spend over 80% of their time preparing and exploring data sets before they begin more formal analysis work. In this tutorial, I will introduce a set of principles -- and R packages -- that make this work easier and faster.
14:00-17:30 (3h 30m) Hadoop & Beyond
Architectural Considerations for Hadoop Applications (Using Clickstream Analytics as an Example)
Mark Grover (Cloudera), Gwen Shapira (Confluent), Ted Malaska (Blizzard Entertainment), Jonathan Seidman (Cloudera)
Are you looking for a deeper understanding of how to integrate components in the Apache Hadoop ecosystem to implement data management and processing solutions? Then this tutorial is for you. We'll provide a clickstream analytics example illustrating how to architect solutions with Apache Hadoop along with providing best practices and recommendations for using Hadoop and related tools.
9:30-13:00 (3h 30m) Design
Communicating Data Clearly
Naomi Robbins (NBR)
Communicating Data Clearly describes how to draw clear, concise, accurate graphs that are easier to understand than many of the graphs one sees today. The tutorial emphasizes how to avoid common mistakes that produce confusing or even misleading graphs. Graphs for one, two, three, and many variables are covered as well as general principles for creating effective graphs.
14:00-17:30 (3h 30m) Design
D3.js Tutorial - D3 For Everyone!
Sebastian Gutierrez (DashingD3js.com)
D3.js has a very steep learning curve. However, there are three main concepts that, once you get your head around them, will make the climb much easier. Focusing on these three main concepts, we will walk through many examples to teach the fundamental building blocks of D3.js.
9:30-17:30 (8h) Data-Driven Business
Data-Driven Business Day
In a day of thought-provoking presentations and fast-paced panels, we’ll tackle how big data is challenging some of the underlying models of business strategy.
17:30-19:00 (1h 30m) Event
Ignite at Strata + Hadoop World
If you had five minutes on stage what would you say? Would you talk about your latest passion? Describe the trip of a lifetime? Teach a hack? We’ll find out at in this high-energy, fast-paced, technology show-and-tell.
19:30-21:30 (2h) Event
Data Science in The Gothic Quarter
Come celebrate and meet other data enthusiasts with our combined Data Science Spain and Strata + Hadoop World Conference mixer.
13:00-14:00 (1h)
Break: Lunch
19:00-19:30 (30m)
Break
8:30-9:30 (1h)
Break: Coffee Break