Skip to main content

Reserve Your Seat

See Pricing & Discounts

Fluent 2014 Schedule

Below are the confirmed and scheduled talks at Fluent 2014. Note: The schedule is subject to change.

Customize Your Own Schedule

Create your own conference schedule using the personal scheduler function. Mark the Workshops, Sessions, Keynotes, and Events you want to attend by clicking on the calendar icon [calendar icon] next to each listing. Then click on personal schedule below and get your own customized schedule generated.

Salon 8
Add Automate All the Front-End Things! to your personal schedule
9:00am Automate All the Front-End Things! Kitt Hodsden (CodingClan LLC)
Add WebRTC: Realtime Communication for Everyone to your personal schedule
11:00am WebRTC: Realtime Communication for Everyone Lisa Larson-Kelley (LearnFromLisa.com)
Add Attacking Web Applications to your personal schedule
1:45pm Attacking Web Applications Sasha Goldshtein (Sela Group)
Salon 9
Add Build a Real Website with Node and Express.js to your personal schedule
9:00am Build a Real Website with Node and Express.js Eric (Ray) Villalobos (Lynda.com)
Add AngularJS Fundamentals to your personal schedule
1:45pm AngularJS Fundamentals Mark Bates (Meta42 Labs, LLC)
Salon 10
Add Web Components in Action to your personal schedule
9:00am Web Components in Action Michael Bleigh (Divshot)
Add Creating Interactives with D3.js  to your personal schedule
1:45pm Creating Interactives with D3.js John Williams (NewCity Media, Inc.)
Add Ignite Fluent to your personal schedule
7:00pm Plenary
Room: Salon 10
Ignite Fluent
Salon 14
9:00am TBC
Add Bootstrap Tutorial to your personal schedule
1:45pm Bootstrap Tutorial Jen Kramer (Harvard University Extension School)
Add Effective Collaboration on GitHub to your personal schedule
3:45pm Effective Collaboration on GitHub Matthew McCullough (GitHub), Brent Beer (GitHub)
Salon 5
8:00am Coffee Break
Room: Yerba Buena Foyer
12:30pm Lunch
Room: 2nd Floor Atrium / Golden Gate Ballroom
Add Women's Communities Meetup to your personal schedule
5:15pm Plenary
Room: Nob Hill B
Women's Communities Meetup
9:00am-10:30am (1h 30m) HTML5, CSS3, and Browser Tech, Tools, Platforms, and APIs
Automate All the Front-End Things!
Kitt Hodsden (CodingClan LLC)
90-Minutes: Front end development is harder than ever! Differing screen resolutions, changing browser support, varying network speeds and other considerations all jockeying for our attention during development. Fortunately, we have more powerful tools to help us develop, test and refine the amazing sites we build! Let's use those tools to automate all the front-end dev things...
11:00am-12:30pm (1h 30m) HTML5, CSS3, and Browser Tech, Tools, Platforms, and APIs
WebRTC: Realtime Communication for Everyone
Lisa Larson-Kelley (LearnFromLisa.com)
90-Minutes: WebRTC is a powerful open-source project that enables real-time communication (RTC)– baked right into modern web browsers. This means you can now incorporate video, voice and data sharing using peer-to-peer connectivity via simple JavaScript APIs, with no plugins or additional installs. This session will introduce the fundamentals of WebRTC and get you started building a simple...
1:45pm-3:15pm (1h 30m) Front End Libraries, HTML5, CSS3, and Browser Tech, The Server Side
Attacking Web Applications
Sasha Goldshtein (Sela Group)
In this session we'll review common attacks on web applications: SQL injection, cross-site scripting (XSS), broken authentication, cross-site request forgery, information disclosure, and insecure password storage.
3:45pm-5:15pm (1h 30m) Front End Libraries
JavaScript Smackdown! Choosing Your MVC between Angular, Ember, and Backbone
Brian Holt (Netflix)
90-Minutes: Choosing an MVC framework for you next project is a daunting task; there are so many options with fervent supporters that it seems there is no one exclusively right path. This workshop won't be a pitch for any one of them: it aims to give you context for each of the three frameworks so that you can make your own informed decision when you look to choose the framework right for your...
9:00am-12:30pm (3h 30m) Front End Libraries, Node.js, Pure Code and JavaScript, The Leading Edge, Tools, Platforms, and APIs, User Interface & User Experience
Build a Real Website with Node and Express.js
Eric (Ray) Villalobos (Lynda.com)
Most tutorials for learning node.js focus on building chat rooms & small applications, but what if you are interested in building real websites using server side javascript? Express.js is a framework for building websites & apps on top of Node.js. In this workshop we will focus on learning a workflow using Express.js and launch a website using grunt.js, express.js, node.js git, heroku.
1:45pm-5:15pm (3h 30m) Front End Libraries, Pure Code and JavaScript
AngularJS Fundamentals
Mark Bates (Meta42 Labs, LLC)
3-Hours: In three hours participants will go from zero knowledge of AngularJS to being able to write full and complex AngularJS apps.
9:00am-12:30pm (3h 30m) Front End Libraries, HTML5, CSS3, and Browser Tech, The Leading Edge, Tools, Platforms, and APIs
Web Components in Action
Michael Bleigh (Divshot)
3-Hours: Web Components are the building blocks of tomorrow's web applications, but you can start working with them today. Learn about how the various pieces of the spec work together to create awesome, reusable, and well-encapsulated components and put it into practice today using Google's Polymer library.
1:45pm-5:15pm (3h 30m) Front End Libraries, HTML5, CSS3, and Browser Tech, The Leading Edge, Tools, Platforms, and APIs
Creating Interactives with D3.js
John Williams (NewCity Media, Inc.)
3-Hours: This workshop will introduce you to the basics of the D3 library. D3 lets you create rich, custom interactive pieces driven by data, but the learning curve can be difficult to navigate. We'll cover the fundamental concepts of the library as well as SVG–the most common illustration tool for D3–and enough functional programming to get by.
7:00pm-8:30pm (1h 30m) Event
Ignite Fluent
If you had five minutes on stage what would you say? Would you talk about your latest passion? Describe the trip of a lifetime? Teach a hack? We'll find out in this high-energy, fast-paced, technology show-and-tell. Speakers are limited to 20 slides, which automatically advance after 15 seconds—that’s the fun of Ignite!
9:00am-12:30pm (3h 30m)
Session
To be confirmed
1:45pm-3:15pm (1h 30m) Front End Libraries
Bootstrap Tutorial
Jen Kramer (Harvard University Extension School)
90-Minutes: Learn one of the hottest front-end frameworks and incorporate it into your work tomorrow . Learn to build a Bootstrap-based website from scratch, incorporating the responsive grid system, utilizing out-of-the-box styling, and adding Javascript-based components.
3:45pm-5:15pm (1h 30m) Tools, Platforms, and APIs
Effective Collaboration on GitHub
Matthew McCullough (GitHub), Brent Beer (GitHub)
Come learn ways to effectively begin using GitHub in one short sitting. Ever find a bug in some open source project and wish you could let the maintainer know how to fix it, or wonder what a fork is and how to keep yours up to date? Get up to speed and be able to participate by sending pull requests today!
9:00am-6:00pm (9h) Event
Web Platform Doc Sprint
Join like-minded contributors and help to document the web platform and improve the WebPlatform.org user experience.
8:00am-9:00am (1h)
Break: Coffee Break
12:30pm-1:45pm (1h 15m)
Break: Lunch
5:15pm-7:00pm (1h 45m) Event
Women's Communities Meetup
If you're a woman looking for like-minded communities to join, c'mon down to our meetup on Tuesday evening before Ignite Fluent. In addition to great networking, you’ll hear lightning talks from representatives of groups, companies, and projects that support diversity in the technology community.