Building a Better Web
June 11–12, 2018: Training
June 12–14, 2018: Tutorials & Conference
San Jose, CA
 
210 A/E
Add Learn React by building a game to your personal schedule
9:00am Learn React by building a game Samer Buna (jsComplete)
Add Testable React to your personal schedule
1:30pm Testable React Pete Hodgson (Independent)
210 B/F
Add Creating products users love with collaboration to your personal schedule
9:00am Creating products users love with collaboration Rachel Krause (Nielsen Norman Group)
Add Vue.js 101 to your personal schedule
1:30pm Vue.js 101 Benjamin Hong (Politico)
210 C/G
Add Practical hands-on accessibility testing to your personal schedule
9:00am Practical hands-on accessibility testing Nicolas Steenhout (Part of a Whole)
Add Creating modern page layouts with CSS Grid to your personal schedule
1:30pm Creating modern page layouts with CSS Grid Jen Kramer (Harvard University Extension School)
210 D/H
Add Web performance API deep dive to your personal schedule
9:00am Web performance API deep dive Dan Shappir (Wix)
Add Reactive programming for frontend developers to your personal schedule
1:30pm Reactive programming for frontend developers Luca Mezzalira (DAZN)
San Jose Ballroom 1-3 (Marriott)
Add Building web apps with Elm to your personal schedule
9:00am Building web apps with Elm Jeremy Fairbank (Test Double)
Add Making your mobile web app talk to your personal schedule
1:30pm Making your mobile web app talk Scott Davis (ThoughtWorks)
San Jose Ballroom 5 (Marriott)
9:00am
Add Build global serverless websites (sponsored by Amazon) to your personal schedule
1:30pm Build global serverless websites (sponsored by Amazon) Shubham Katiyar (Amazon Web Services)
Add O'Reilly Ignite San Jose (Sponsored by Heptio) to your personal schedule
5:00pm O'Reilly Ignite San Jose (Sponsored by Heptio) | Room: Grand Ballroom
Add Fluent Dine-Around to your personal schedule
7:00pm Fluent Dine-Around | Room: Various locations
7:30am Morning Coffee | Room: East Lobby
10:30am Break | Room: East Lobby
12:30pm Lunch | Room: East Lobby
3:00pm Afternoon Break | Room: East Lobby
9:00am-12:30pm (3h 30m) Web Foundations: CSS, HTML, JS, Node
Learn React by building a game
Samer Buna (jsComplete)
Join Samer Buna to learn fundamental and advanced React concepts as you build a fun, simple in-browser game.
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Web Foundations: CSS, HTML, JS, Node Hands-on
Testable React
Pete Hodgson (Independent)
Join expert Pete Hodgson to get started with React on the right foot. Pete focuses on React fundamentals explained through two big ideas—testability and stateless components—as you learn how to build industrial-grade React apps. You’ll leave with hands-on knowledge of the major moving parts of React along with experience using tools and techniques for testing your React code.
9:00am-12:30pm (3h 30m) Performance and UX Hands-on, Technical
Creating products users love with collaboration
Rachel Krause (Nielsen Norman Group)
To create a successful product, you need a solid understanding of your users. The key to success? Collaboration. Rachel Krause walks you through a collaborative process for creating a product users will love, from establishing users to creating a design that can be taken right into development without the need for high-fidelity mockups or detailed documentation.
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Frameworks and Libraries Hands-on, High-level
Vue.js 101
Benjamin Hong (Politico)
When it comes to learning about a new framework, there's no better way than building things from scratch. Join Benjamin Hong for a hands-on deep dive into Vue.js. You'll start from a bare-bones HTML5 template and build three applications from the ground up. Along the way, you'll explore Vue.js key concepts and learn how it compares to other frameworks like Angular and React.
9:00am-12:30pm (3h 30m) Accessibility Hands-on, Technical
Practical hands-on accessibility testing
Nicolas Steenhout (Part of a Whole)
Don't be daunted by web accessibility testing. Nicolas Steenhout outlines an accessibility testing workflow that can be integrated in your day-to-day coding or testing workflows. You'll review automated versus manual testing and learn how to use a variety of testing tools on real-life sites.
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Web Foundations: CSS, HTML, JS, Node Hands-on
Creating modern page layouts with CSS Grid
Jen Kramer (Harvard University Extension School)
CSS Grid is the brand-new spec available in the latest browsers. Jen Kramer details Grid's basic syntax, using a layout of a Mondrian painting as an example, and explores alternative Grid syntaxes as well as nested and offset grid layouts. Jen concludes by walking you through combining Flexbox and Grid to solve a web page layout problem.
9:00am-12:30pm (3h 30m) Web services and APIs Hands-on, Technical
Web performance API deep dive
Dan Shappir (Wix)
Performance is at the forefront of many, if not most, web development projects. Fortunately, modern browsers provide a wealth of performance-related information and services, which can be used to optimize page load speed and responsiveness. Dan Shappir offers an overview of the aptly named Web Performance API and shows how to best use it to extract detailed performance information.
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Frameworks and Libraries Hands-on, Technical
Reactive programming for frontend developers
Luca Mezzalira (DAZN)
Luca Mezzalira walks you through reactive programming using two different frameworks: Vue.js and MobX. You'll start with a basic example that will be extended during the workshop, adding new functionalities and analyzing how the reactive approach helps in your frontend projects.
9:00am-12:30pm (3h 30m) Future JS and Functional Hands-on, Technical
Building web apps with Elm
Jeremy Fairbank (Test Double)
No runtime exceptions, no "undefined is not a function," no JavaScript fatigue—Elm is a functional programming language for building resilient frontend applications. Join Jeremy Fairbank to get hands-on experience with Elm and quickly learn how to build fast and safe applications with Elm's framework, the Elm Architecture.
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Future JS and Functional Hands-on, Technical
Making your mobile web app talk
Scott Davis (ThoughtWorks)
Your web browser doesn't have a cute name like Alexa, Siri, or Cortana, but it can be just as talkative. Scott Davis explains why your smartphone, with its built-in speaker and microphone, is a perfect device for building a browser-based conversational UI.
9:00am-12:30pm (3h 30m)
Session
1:30pm-5:00pm (3h 30m) Sponsored
Build global serverless websites (sponsored by Amazon)
Shubham Katiyar (Amazon Web Services)
Shubham Katiyar walks you through using AWS Lambda@Edge and Amazon CloudFront. Join in to gain experience with the tools you need to deliver a personalized experience to your internet users across the globe—without having to provision servers. Bring your questions.
5:00pm-6:30pm (1h 30m)
O'Reilly Ignite San Jose (Sponsored by Heptio)
Ignite is happening at Fluent on Tuesday, June 12. Join us for a fun, high-energy evening of five-minute talks—all aspiring to live up to the Ignite motto: Enlighten us, but make it quick.
7:00pm-9:00pm (2h)
Fluent Dine-Around
Looking for dinner plans Tuesday night? Sign up to join a group of fellow attendees for the Fluent Dine-Around.
7:30am-9:00am (1h 30m)
Break: Morning Coffee
10:30am-11:00am (30m)
Break
12:30pm-1:30pm (1h)
Break: Lunch
3:00pm-3:30pm (30m)
Break: Afternoon Break